Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Ždrelac, otok Pašman, Dalmacija, Hrvaška /SLO/




Apartmani Bilić              

           


https://myalbum.com/album/Vg3CFMEU6fd3

                                         






----------------------------------------
      Slovenski


Ždrelac, otok Pašman


     IME TE Vasi na severozahodnem delu Otoka Pašman, SE JE pojavil kot trdi zgodovinarji ožine, ki ločuje otok Pašman otok Ugljan.Ime Kraja sebi Prvić omenja leta 1379.  leto, Pred 600 Leti "v insula AD SDRELAC" - HAZ-Vellum - kurije Konzul et Mari -20.  Avgust 1379.godine. 


  Za prvo omembo Kraja, SMO hvaležni ZA odprta hrvaški zgodovinar Stjepan Antoljak zdravnika. 


  Tri leta po tem prvem glede na 1400.  leto, ki ga Juraj de Rosa Kupi sola na tisoče Modi Pašman "AD SDRELAC".  CP BIANCHI pod "Zara Crisin" težko dobiti šampon (vasi) Ždrelac, Prvić omenja v zgodovinskih virih 1446.leto .
    Med XV.  stoletja, JE TA toponim pogosto omenja v Zadru notarskih listin u kot samostojno naselje.  Tudi če JE mesto ni omenjen v XVI u XVII.  stoletja beneški Number, verjetno zato, ker JE bil sestavni del Spa, JE kraj, zabeleži kot " SDRELAC "v beneški topografije XVIII.  stoletja. 


  Od ustanovitve učiniti leta 1825.  Ždrelac JE bil sestavni del Spa.  Da območje Otoka, kot Tudi vse druge, sebi tvori Okoli župnijske cerkve Sv Luke.
  Na začetku devetnajstega.  stoletja, v vasi JE cijepljena približno petdeset Hise zgrajene tesno stisnjeni gradove kamen z imetnikom Zadar, ter Cerkev u župnišče. 



  Ob koncu tega stoletja, mesto IMA Okoli osemdeset Njegov.  Rast prebivalstva v Na otoku nadaljevalo učiniti leta 1948.  , Ko Ždrelcu 561 rezident prebiva.  V naslednjih desetletjih SE JE prebivalstvo močno zmanjšala, u Number Iž leta 1991.  Ždrelac je le 258 prebivalcev.
 V Ždrelcu 1873.  Javna Šola z 29 učenci.  Šlolske 1944/45.Šola v Ždrelcu tako usposobljeni 161 učencev, Solo 1949-1950.  leto razredov I-VIII.  razredov udeležili 73.  umirovljenici.  Danci se umirovljenici izobražujejo v osnovni SOLI "Vladimir Nazor "v Neviđana.



V Ždrelcu kot v Tkon, u toplicama, robovi Otoka Pašman Je bil, ohranjena, v skladu s Akademik Božidar Finka naiviše u najbolj dosljednjije čakavska bulji v akcentaciji.


   Župnijska sv Lucas ni Ravno DNE, vendar pa vsi videti, izbačaj vizitacija v Zadar nadškof Zmajevića 26..  Junija 1737.  , Ko Je obnovljen JE Cerkev posvečena, verjetno obstaja u župnij. 


  Župnija Sv Lucas JE govoril v dokumentu Iž 1815.godine, potem 1864.godine kapelanska služba u bolnicama, ko JE mesto izgubil status župnijske u kapelansku postala prosta.
   Cerkev sv Lucas SE JE Nazaj Iž 1289.  leto.  V cerkvi današnji JE vtkana v bogati zgodovini tega Kraja.  Cerkev sv Luka SE JE pravokotne oblike.  sprednji Na strani cerkve JE kvadrat zakristije.  Ob koncu XIX.  stoletja, pročelje z zvonikom.  Po Prvi svetovni vojni JE Kip Matere Božje, u LETA 1937.  JE Bila ustanovljena, dekleta Lurške Matere Božje. 


 Glavni oltar JE posvečen Devici Mariji, Drugo Sveti Luka, zavetnika župnije naslova, u tretji, da Lurške Matere Božje.  Cerkev u XIV.  stoletja leseni oltar s katerimi se soočajo ljudje.  Slika Madonna u Jezusom v naročju, ki JE Bila nedavno obnovljena, sebi nahaja na glavnem oltarju u JE zelo dragoceno.  Da bi Je župnije, da II.Vatikanski pridruživanje u vse otok JE glagolico, ki sebi Kaze z glagolico misali, rituale u brevijara.

     
  Dragocene informacije o Tej župniji, levo don Vlado Cvitanović v glagolici rokopisi neobljavljenim knjig, obroči, OREŠKI Krste, smrti, krizmanih, u poroke.  Poleg tega JE zapustil u ogledov seznam glagoljaške duhovnikov z Otoka Pašman, u glagolici u Latinski matrikule bratovščine, ki JE OD delovalo šestnajstega stoletja učiniti današnjih dni.  V Ždrelcu glede na kronologijo Vlada storila vse, Cvitanović JE BILO 27 glagolici duhovniki.
        
       V Ždrelac JE majhna Kapela sv Antona Padovanskega.  Da kapelo JE pripadala Škof Trogir zadnjih nekaj Panelliju Anton (1795-1821), ki Je mlrd v Tej kapeli, u Je mlrd pokopan. 

 Da kapelo JE v načinu Poletje.  Da Je vsako soboto praznoval Mass ZA Vikend začetnikov "Gladusa".

     





















  V tem resort otok, z možnostjo nadaljnjega razvoja turizma JE Več kot 700 Vikend domov.  Poleti Ždrelcu sam, DA ostanejo u VEC Kot 5000 gostov Iž doma u v tujini. 



     V mesečni Ždrelac (centar) JE "Marina Ždrelac" OD Koder JE organiziran izlet v nacinalna parka Kornati, TRGOVINE, gostilne.  Na voljo JE Tudi priljubljena plaža "Matlovac" s tušem, posebej primeren ZA otroke u starejše z mivko u dostop učiniti voda, tobogani, WC, odbojka na mivki.
   V Vasi SE JE število registriranih apartmaje u SOBE v Najem, Turistička v Ždrelcu Nathan voljo turistom.













                             Dobrodosli v Ždrelac!

         Med Turistično sezono  se odvijajo  na različnih  kulturnih  prireditvah , ki Jih organizira kulturno umetniško DRUŠTVO u " svetog Luke " u združenje " Levanda ". SE posebej ob Tej priložnosti poudaril, " Karneval " leta 2010. obravnavajo kot slideshow v Picasa 3 , u zvok z pesem o Ždrelcu " Vale Four " u avdio zapis najlepša plaža " Matlovac " obravnava kto slideshow v Picasa 3 opravljenih Milodar Škara aka Mila SE JE rodil LETA Ždrelac .                                         


      
           

Nema komentara:

Objavi komentar