Ukupno prikaza stranice

utorak, 13. prosinca 2016.

Ždrelac, otok Pašman, Dalmacija, Hrvatska /HR/


  Z A D A R :  https://www.youtube.com/watch?v=2hP73M0Eeck


Apartmani Bilić      



link Apartmani Bilić:     https://myalbum.com/album/zYk5iPdauIKm             
-------------------------------------
           Ždrelac, otok Pašman
            
                                                                                                                                              
        



           Ime ovoga naselja na sjeverozapadnom dijelu otoka Pašmana, nastalo je tvrde povjesničari politički morskom tjesnacu, koji odvaja otok Pašman od otoka Ugljana. Naziv mjesta spominje se prvi put 1379.godine, dakle prije 600 godina "in insula AD SDRELAC" - HAZ-Pergamene - Kurija consulem et mari -20. kolovoza 1379.godine. 


       Za ovaj prvi spomen mjesta zahvalni smo istaknutom hrvatskom povjesničaru doktoru Stjepanu Antoljaku. Tri godine poslije ovoga prvoga spomena 1400. godine, zadranin Juraj de Rosa kupuje tisuću modija soli na Pašmanu "AD SDRELAC". CP BIANCHI U DIJELU "Zara crisina" tvrdi da se topinom (selo) ŽDRELAC, prvi puta spominje u povjesnim vrelima 1446. godine.







      Tijekom XV. stoljeća ovaj toponim se učestalije spominje u zadarskim notarskim spisima i to kao samostalno naselje. Iako se mjesto nespominje u. XVI. i XVII. stoljeću u mletačkom popisu stanovništva, najvjerovatnije zbog toga što je bio sastavni dio Banja, mjesto je bilježeno kao "SDRELAC" u mletačkoj topografiji XVIII. stoljeća. 


     Od svog postanka pa to 1825. godine Ždrelac je bio sastavni dio Banja. To otočno naselje, kao i sva ostala, formira se oko župne crkve Svetog Luke.


      Početkom XIX. stoljeća u mjestu je bilo pedesetak tijesno zbijenih kuća sagrađenih od kamena s dvorcima posjednika iz Zadra, te crkvom i župnim stanom. Krajem ovoga stoljeća mjesto ima osamdesetak kuća. 




        Povećanje stanovništva u mjestu kao i na otoku nastavlja se raditi 1948. godine, kada u Ždrelcu obitava 561 stanovnik. Tijekom sljedećih decenija stanovništvo se znatno smanjuje, popisom stanovništva iz 1991. godine Ždrelac je imao svega 258 stanovnika.
        
       U Ždrelcu je 1873. godine djelovala je pučka škola s 29 učenika. Šlolske 1944-1945. godineu školi u Ždrelcu se školovalo 161 učenik, školske 1949-1950. godine, nastavu je od I.-VIII. razreda polazilo 73. učenika. Danas se učenici školuju u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Neviđanima.        

      U Ždrelcu kao i u Tkonu i Banju, tim rubnim dijelovima otoka Pašmana očuvana je, kako tvrdi akademik Božidar Finka naiviše i naj dosljednjije čakavska starina u akcentaciji.           

      Župa Svetog Luke u Ždrelcu nije  točno datirana, ali su svi izgledi da je za vizitacije zadarskog nadbiskupa Zmajevića 26. lipnja 1737 .godine, kada je posvećena obnovljena crkva, vjerojatno postojala i župa.


      O župi Svetog Luke u Ždrelcu govori se u dokumentu iz1815.godine, potom 1864.godine o kapelaniji, kada je to mjesto izgubilo status župe i postalo slobodna kapelanija.     


      Crkva Svetog Luke u Ždrelcu se spominje daleke 1289. godine . U današnju crkvu utkana je bogata povijesnih tako ovoga mjesta.
     Crkva Svetog Luke je pravokutnog oblika. U produžetku crkve je kvadratna sakristija. Koncem XIX. stoljeća podignuto je zapadno pročelje sa zvonikom.


      Poslije prvoga svjetskog rata nabavljen je današnji kip Majke Božje, 1937. godine osnovano je Djevojačko društvo Gospe Lurdske. Glavni oltar posvećen je Majci Božjoj, drugi Svetom Luki, zaštitniku mjesta i župnom titularu, treći Gospi Lurdskoj. U crkvi jei iz XIV. stoljeća drveni oltar, okrenut najvišem puku. Slika Majke Božje s djetetom Isusom u naručju, koja je nedavno restaurirana, nalazi se na glavnom oltaru i iznimno je vrijedna. I ova je   župa do II. Vatikanskog koncila kao i sve otočne bila glagoljaška, a što je vidljivo politički glagoljskim misalima, ritualima i brevijarima.


      Vrijedan podatak o ovoj župi ostavio je don Vlado Cvitanović u neobljavljenim rukopisima iz glagoljskih knjiga, godova, matica krštenih, umrlih, krizmanih, i vjenčanih. Uz to je ostavio pregledan popis svećenika glagoljaša s otoka Pašmana, te glagoljske i latinske matrikule bratovština, koje su djelovale od XVI. stoljeća pa sve do najnovijeg vremena.  U Ždrelcu je prema kronologiji don Vlade Cvitanovića Bilo 27 svećenika glagoljaša.

     U mjestu Ždrelac se nalazi mala kapelica Svetog Ante Padovanskog. Ova kapelica je nekoć pripadala posljednem trogirskom biskupu Antonu Panelliju (1795-1821), koji je u ovoj kapelici i pokopan.Ova kapelica je ljeti funkciji. U njoj se svake subote slavi sveta misa za vikendaše predjela "Gladuša ".
      
     
  U ovome otočnom naselju, čija je perspektiva budućeg razvoja turizam ima više od 700 vikend kuća. 
   Tijekom ljeta u Ždrelcu zna boraviti i više od 5000 gostiju iz domovine i inozemstva. 
      Mjesto je spojeno mostom rekonstruiranim 2010. godine s ostalim naseljima otoka Pašmana i Ugljana suvremenom magistralnom prometnicom. 



     
    Mjesto Ždrelac je spojeno mostom rekonstruiranim 2010. godine s ostalim naseljima otoka Pašmana i Ugljana suvremenom magistralnom prometnicom. Ispod mosta je prolaz za Nacinalni park „Kornati“.

    U Ždrelac se dolazi iz trajektne luke Zadar trajetnom lnijom Zadar-Preko.Vožnja traje 25 minuta (18 linija dnevno).Takođe se može doći iz Biograda trajektnom linijom Biograd-Tkon (12 linija dnevno). Vožnja traje 15 minuta.

   Udaljenost mjesta Ždrelca od trajektne luke Preko-Zadar, kao i od trajektne lukeTkon-Biograd je oko 16 km.

   Iz marine Ždrelac (centar) izletničkim brodom je organizirano u grupama jednodnevno krstarenje sa posjetom Nacionalnom parku „Kornati“  i Prirodnom parku „Talaščica“.

  Također iz trajekne luke Preko-Zadar, kao i trajekne luke Tkon-Biograd u toku dana ima više autobusnih linija na relaciji Preko-Tkon i obratno. U Ždrelcu su 4 autobusna stajališta. Stajalište Ždrelac (centar),kao i ostala autobusna stajališta vidno su označena prometnim znakovima.

       Tu je i omiljena plaža "Matlovac" sa tušem, naročito pogodna za djecu i starije osobe sa sitnim pijeskom i blagim pristupom u moru, WC-om, odbojka na pijesku. Pokraj plaže „Matlovac“ su dva ugostiteljska objekta,te igralište „odbojka na pijesku“.
  
                                   -------------------------------------------
       Plaža "Matlovac" Ždrelac
     











    U mjestu je veći broj registriranih apartmana i soba za iznajmljivane, te i turistička zajednica u Ždrelcu na raspolaganju turistima.
        




DOBRO DOŠLI U  ŽDRELAC !

_______________________________________ 


        Tijekom turističke sezone održavaju se razne kulturne manifestacije u organizaciji  kulturnoumjetničkog društva "Sveti Luka" Ja članovima članovi Članovi "Levanda". Posebno ovom prilikom ističem "Karneval 2010.g. obrađen kao slideshow u Pcasa 3, te audio zapis uz pjesmu o Ždrelcu" Četiri vale ",te audio zapis o najljepšoj plaži" Matlovac "obrađen kao slideshow ü Picasu 3 u izvedbi Milodara Škare zvani Milo rodom iz Ždrelca.

Ovdje klikom na link možete vidjeti:


    
           

Arhivsku građu prikupio i obradio: Milenko Bilić.
Administrator: Milenko Bilić
-------------------------------------------------- ----------------------------------------







            

                       



Objavio Picasi

City / Town Apartmani Hrvatska

-----

Nema komentara:

Objavi komentar