Ukupno prikaza stranice

srijeda, 14. prosinca 2016.

Zdrelac,island Pasman,Zadar, Croatia /english/


    Z A D A R :  https://www.youtube.com/watch?v=2hP73M0Eeck

  Apartmani Bilić

       

   
    
                link:
                http://myalbum.com/album/I08gweBkMsth    

                
--------------------
Engleski

ŽDRELAC, OTOK PAŠMAN




         Ime ovog sela u sjeverozapadnom dijelu otoka Pašmana, je nastao kako tvrdi povjesničara tjesnaca, koji razdvaja Otok od Pašman Otok Ugljan.



  Ime tog mjesta prvi put se spominje 1379.  godine, prije 600 godina "u insula AD SDRELAC" - ZUT-Pergamene - kurija konzul et Mari -20.  kolovoz 1379.godine.  Prvi spomen mjesta zahvalni smo istaknutom hrvatskom Povjesničar Stjepan Antoljak liječnik. 





 Tri godine nakon ovog prvog spomena 1400.  godine, Juraj de Rosa kupuje sol na tisuće Modi Pašmanu "AD SDRELAC".  CP Bianchi pod "Zara Crisin" teško dobiti šampon (selo) ŽDRELAC, prvi put se spominje u povijesnim izvorima 1446.  godine .
       


    Tijekom XV.  stoljeća, ovaj toponim se često spominje u zadarskim notarskim spisima i kao samostalna naselja. 




 Čak i ako grad ne spominje u XVI i XVII.  stoljeća venecijanskog popisu, vjerojatno zato što je bio sastavni dio Spa, mjesto je zabilježen kao "SDRELAC" u mletačkoj topografiji XVIII.  stoljeća.  Od svog osnutka do 1825.  Ždrelac je bio sastavni dio Spa. 






      Ovaj otok plaža, Kao ja Bilo koja druga, formira SE OKO zupi Crkva OD Sveti Luka.          Na početku XIX. stoljeća u mjestu JE Bilo pedesetak kuća izgrađena JE usko nabijenih Kamene Kule s držačem zadra, i crkva i župni dvor.

 


 Na kraju ovog stoljeća, mjesto ima osamdesetak kuća.  rast stanovništva u i na otoku nastavila do 1948.  , kada je Ždrelcu 561 stanovnik boravi. 




 Tijekom sljedećih desetljeća, stanovništvo se znatno smanjuje, a popis stanovništva iz 1991.  Ždrelac je imao samo 258 stanovnika.

   
  U Ždrelcu 1873.   javna škola s 29 učenika.   školi   1944-1945.   t  JE škola u Ždrelcu Bili obučeni 161 učenik   , škola 1949-1950.   tekuĘe godine Net nastavu OD I-VIII.   razredi sudjelovali na 73.   learner.Today, UCI se školuju u OŠ "Vladimir Nazor" u Neviđane.

  U Ždrelcu Kao u Tkonu, ja Spa, rubovima Otok OD PašmanSačuvan JE, preme Akademik Božidar Finka naiviše sam većini dosljednjije čakavska starina U. akcentaciji.
       

    



 

   Župa sv Lucas nije su točno datirana, Ali SVI ONI gledaju na vizitacija zadarskog nadbiskupa Zmajevića 26.  lipnja 1737., Kada JE obnovio crkvu JE posvetio, vjerojatno postojala i župa.  Župa Sv Lucas JE razgovarao u dokumentu Iž 1815.godine, zatim 1864.godine na kapelanije, 
Kada JE Mjesto izgubio status Župe ja kapelanska služba u bolnicama postao prazan.

          
  Crkva od St. Lucasspomenuo davne 1289.  godine.  U današnje crkve je utkano u bogatoj povijesti ovog mjesta. Crkva od Sveti LukaJe ima pravokutni oblik.  Na pročelju crkve je trg sakristija.  Krajem XIX.  stoljeća, na pročelju s belfry.After Prvog svjetskog rata kip Majke Božje, te u 1937.  je uspostavljena, djevojke GospeLourdes.  Glavni oltar je posvećen Djevici Mariji, drugi svetog Luke, zaštitnika župe naslov, a treći GospiLourdes.  crkva i XIV.  stoljeća drveni oltar okrenut prema narodu.  Slika Madonne i malim Isusom u naručju, koja je nedavno obnovljena, nalazi se na glavnom oltaru te je izuzetno vrijedan.


  A to je da se župna II.  vatikanskog sabora i cijeli otok bio glagoljica, što je vidljivo po glagoljskih misala, ritualima i brevijara.
        

 Vrijedne informacije o ovoj zupi, napustio JE don Vlado Cvitanović u neobljavljenim glagoljskih
rukopisa knjiga, prstenje, matica krštenih, umrlih, krizmanih i vjenčanih.  Pored toga, on je ostavio i pregledan popis glagoljaša izOtok od Pašman, A glagoljski i latinski matrikule bratovštine, koja je djelovala iz šesnaestog stoljeća do današnjih dana.  U Ždrelcu prema kronologiji Vlade učiniti Cvitanović je 27 glagoljaši.

          


  U Ždrelcu postoji mala kapelica sv Antuna Padua.This kapeli je pripadala biskupu Trogira posljednjih nekoliko Panelliju Anton (1795-1821), koji je u ovoj kapelici, te je pokopan.  Kapelica je u ljetnom pogonu.  To je svake subote slavi misu za vikend početak "Gladusa".

           
 Grad je povezan mostom pregrađena u 2010 s ostalim mjestima otoka Pašmana i Ugljana suvremenom glavne ceste.  Svi zahtjevi infrastruktura (struja, voda, pošta) su riješeni.  U mjesečnom Ždrelac (u sredini) je "Marina Ždrelac" iz koji je organiziran izlet na nacinalna parka Kornati, trgovina, pubova. 








   U tom otočnom mjestu, s mogućnošću budućeg razvoja turizma IMA Više OD 700 Vikendica.   Tijekom ljeta Ždrelcu ZnA boraviti sam Više OD 5000 gostiju Iz ZEMLJE i inozemstva. 


 Tu je i omiljena plaža "Matlovac" s tušem, posebno pogodna za djecu i starije osobe s finim pijeskom i pristup vodi, tobogani, WC, odbojku na pijesku.












  Selo ima broj registriranih apartmana i soba iznajmljena, Turistička je u Ždrelcu je na raspolaganju turistima.

             
                                                                

                                                        WELCOME TO Ždrelac!

 Tijekom turističke  sezone  održavaju u  raznim kulturnim događanjima  u organizaciji  Kulturno-  umjetničko društvo  " Sveti Luka "i udruge " Levanda. " Posebno ovom prilikom naglasiti "Karneval " od 2010. tretirati kao slideshow u Picasi 3 i audio s pjesmom o Ždrelcu " Četiri vale "i audio zapis od najljepših plaža " Matlovac " tretiran kao slideshow u Picasi 3 izvedena Milodar  Škara  zvani Milo rođen je u mjestu Ždrelac .                           

      Ovdje  možete  kliknuti  na link  da vidite:        
                                                                       
       


   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Apartmani Bilić 

   



               
                  

Nema komentara:

Objavi komentar